Bangunan tawaf terdiri daripada yang berikut

 1. Halaman tawaf
 2. Aras bawah
 3. tingkat 1
 4. Lantai mezanin untuk pengguna kerusi roda di tingkat satu
 5. Bumbung

Kapasiti bangunan tawaf

 1. Halaman tawaf menampung 30,000 orang tawaf sejam
 2. Jumlah kapasiti semua tingkat: 107,000 tawaf sejam

Lantai ini diakses melalui laluan khas yang ditentukan oleh anggota keselamatan. Jemaah haji dan umrah hendaklah bekerjasama dengan mereka dan mengikut arahan mereka.

Idtibaa adalah cara Sunnah memakai jubah Ihram bagi lelaki ketika melakukan tawaf.

 1. Disunnahkan bagi seorang lelaki semasa tawaf umrah untuk membuka bahu kanannya, mengikut teladan Rasulullah (selawat dan salam ke atasnya).
 2. Ia berlaku apabila orang Quraisy berkata tentang Nabi dan para sahabatnya: "Akan datang kepada kamu suatu kaum yang lemah kerana penyakit", maka Rasulullah (selawat dan salam ke atasnya) ingin menunjukkan kepada mereka. kekuatan dan kepantasan.
 3. Kemudian, Rasulullah saw dan para sahabat meneruskannya. Umat ​​Islam hendaklah mengikuti teladan Rasulullah saw dan menunjukkan kekuatan dan kepantasan mereka dalam kembali kepada Tuhannya.
 4. Idtibaa disyariatkan dalam tawaf umrah dan tiba (Tawaf Al Qudoom), tetapi ia tidak disyariatkan dalam Tawaf Al Ifaadah (untuk Haji) atau tawaf sunat mutlak bagi bukan Muhrim.

Al Ramal (berjalan pantas semasa tawaf).

Adalah menjadi sunnah Rasulullah saw untuk berjalan pantas ketika tawaf.

Disyariatkan kepada lelaki, apabila boleh, untuk berjalan dengan cepat dalam langkah-langkah kecil dalam tiga pusingan pertama, mengikut contoh Rasulullah (selawat dan salam ke atasnya), manakala berjalan selama empat pusingan yang tinggal adalah melakukan seperti biasa. laju.

 1. Untuk berjalan dengan cepat dalam langkah kecil adalah berbeza dengan berjoging.
 2. Sunnah ini hanya berlaku untuk lelaki sahaja.
 3. Disyariatkan untuk melakukan Ar-Ramal dan berjalan pantas dalam tawaf 'umrah dan tawaf ketika tiba (Tawaf Al Qudoom), tetapi tidak disyariatkan untuk Tawaf Al Ifaadah (Haji) dan tawaf perpisahan (Tawaf Al Wadaa). , mahupun dalam tawaf nazir bagi bukan Muhrim.
 4. Dalam kes kesesakan, seseorang perlu berhati-hati agar tidak mendatangkan bahaya kepada dirinya atau orang lain. Jika tawaf bersama keluarganya, dia tidak sepatutnya menyusahkan mereka.

Ramal (tawaf cepat) adalah sunnah bagi lelaki, tetapi tidak bagi wanita.

Tawaf adalah salah satu rukun umrah dan merupakan ibadah di mana, dengan mengarahkan hati dan badan kita kepada Allah, kita merendah diri mengaku keperluan kita kepada Yang Maha Esa. Dalam ibadah ini, seorang hamba mengelilingi Baitullah (Kaabah), menyembah Tuhan pemilik Baitullah dan mendekatkan diri kepada-Nya sebagaimana yang telah ditetapkan-Nya.

Penerangan tentang Tawaf

 1. Jemaah haji atau umrah memulakan tawaf dari sudut tempat terletaknya Hajar Aswad. Di tingkat atas, tanda hijau menunjukkan kedudukan ini.
 2. Jemaah haji atau umrah hendaklah bertakbir pada setiap pusingan apabila ia selari dengan Hajar Aswad, tetapi ia bukanlah syarat bahawa takbir harus dilafazkan tepat pada ketika ini. Tidaklah tidak sah bertakbir sebelum atau sesudahnya; sebaliknya seseorang boleh melakukan Takbir di suatu tempat yang berhampiran dengan titik ini. Jadi, jika jemaah haji melihat dia sudah melepasi Hajar Aswad, dia masih boleh bertakbir.
 3. Apabila melafazkan Takbir, seorang jemaah haji hendaklah menunjuk dengan tangannya ke arah Hajar Aswad, dan kemudian mula bertawaf dengan Kaabah di sebelah kirinya (berlawanan arah jam).
 4. Mencium Hajar Aswad adalah sunnah bagi mereka yang mampu, tetapi ini sukar ketika musim haji hari-hari yang sesak.
 5. Seseorang meneruskan tawaf, berdoa kepada Allah dan berdoa dengan rendah hati kepada-Nya.
 6. Jika seseorang mencapai sudut Yaman, yang mendahului Hajar Aswad, adalah wajar untuk menyapunya jika boleh. Semasa musim haji, ini akan menjadi sukar.
 7. Pusingan berakhir di sudut Hajar Aswad, yang menandakan tempat permulaan. Di sini, dia menunjuk dengan tangan mereka dan mengucapkan Takbir.
 8. Seorang mengulangi ini sehingga melengkapkan tujuh pusingan.

Arahan Tawaf

Untuk tawaf yang selamat dan Ideal:

 1. Berjalan terus tanpa berhenti di halaman tawaf untuk mengelakkan kesesakan dan berdesak-desakan
 2. Jangan terbalik arah tawaf, walau apapun alasannya
 3. Kalimah Allahu Akbar (Allah Maha Besar) yang tertulis pada kain Kaabah di atas Hajar Aswad menunjukkan sudut Hajar Aswad.
 4. Tanda lampu hijau di trek tawaf tingkat atas menunjukkan penjajaran Hajar Aswad

Pelawat yang melakukan tawaf supererogatori hendaklah mengikut arahan dan peraturan waktu dan tempat tawaf serta memberi peluang kepada jemaah Haji dan Umrah sebagai keutamaan akan diberikan kepada jemaah Haji dan Umrah.

Apabila anda tawaf di Kaabah, elakkan tempat yang sesak. Membantu mengurangkan kesesakan melalui keluar masuk yang betul dari Mataf (kawasan tawaf) dan dengan solat jauh dari tawaf.

Dibolehkan bagi orang yang tidak mampu berjalan atau yang sakit atau letih untuk tawaf berkuda, tetapi hendaklah dia berjaga dan berjaga-jaga kerana dia sedang mengerjakan ibadat. Dia hendaklah mengisi masanya dengan mengingati Allah dan berdoa kepada-Nya.

Pelbagai jenis kerusi roda disediakan untuk tawaf di Masjidil Haram

Kerusi roda peribadi untuk jemaah

 1. Sesiapa yang mempunyai kerusi roda dibenarkan berbuat demikian, dengan syarat dia masuk dari tempat yang ditetapkan untuk kenderaan itu.

Kerusi roda percuma

 1. Kerusi roda percuma disediakan untuk jemaah haji atau umrah jika dia mempunyai seseorang untuk menolaknya di Sa'i.

Kerusi roda ini boleh diakses di

 1. Pintu Masuk Dataran Timur (Transit Massa).
 2. Dataran Selatan (bersebelahan dengan wakaf Raja Abdulaziz, semoga Allah merahmati baginda)
 3. Dataran Barat (Gerbang Shubaikah)

Perkhidmatan menolak kerusi roda

 1. Ini adalah kerusi roda di mana jemaah haji ditolak oleh salah seorang pemuda yang dilatih untuk berbuat demikian.

Kerusi roda elektrik

 1. Ini adalah kerusi roda elektrik selamat yang mudah dipandu dan dikawal untuk tawaf dan Sa'i. Terdapat dua jenis: single dan double

Tempat di mana perkhidmatan ini boleh didapati

 1. Kerusi roda elektrik terletak di tingkat pertama Mezanin tawaf dan Sa'i

Kaabah adalah Rumah Allah yang suci dan bangunan terbesar bagi umat Islam. Ia menikmati prestij yang besar dan sejarah yang gemilang. Ia dibina oleh Ibrahim dan anaknya, Ismail as.

Seorang Muslim boleh melakukan solat fardhu atau solat sunat di dalam Kaabah.

Ia adalah rumah pertama yang Allah letakkan di bumi supaya manusia beribadah kepada-Nya semata-mata, tanpa menyekutukan-Nya. Firman Allah SWT: {Baitullah yang mula-mula didirikan untuk manusia ialah yang di Bakkah: tempat yang diberkati dan menjadi petunjuk bagi sekalian alam}. Ia adalah kiblat umat Islam dan tujahan hati mereka. Itulah satu-satunya bangunan yang mereka tawaf dalam beribadah kepada Allah.

Kaabah mempunyai beberapa ciri yang boleh diperhatikan semasa tawaf:

Al Hatim (Hijr Ismail)

 1. Ia adalah ruang separuh bulatan terbuka di sebelah Kaabah. Sebahagian daripadanya adalah sebahagian daripada Kaabah. Solat di dalam kandang ini sama pahalanya dengan solat di dalam Kaabah.

Pintu Kaabah

 1. Pintu Kaabah terletak di sebelah timur Kaabah. Hari ini ia diperbuat daripada emas tulen. Ia adalah 222 cm di atas tanah
 2. Lebar: 171 cm
 3. Panjang: 318 cm
 4. Kaabah ditutup dengan kain khas yang dipanggil "Sitarah" (tirai)
 5. Pintu semasa itu dibuat semasa pemerintahan Raja Khalid bin Abdulaziz, semoga Allah merahmatinya
 6. Ia diperbuat daripada 280 kg emas tulen

Al Multazam

 1. Ia adalah dinding timur atau sebahagian daripadanya. Ia terletak di antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah.
 2. Iltizam (memegang) bermaksud seseorang itu menekan dada, muka, lengan, dan tangannya ke dinding ini, dan memohon kepada Allah Taala. Ini mungkin sukar, malah mustahil, semasa musim sesak.

Longkang Bumbung

 1. Ia adalah bahagian yang dipasang pada permukaan Kaabah untuk mengalirkan air kepada Hijr Ismail. Ia diperbuat daripada emas tulen dengan lapisan perak tulen.

Shazrawan

 1. Ia adalah struktur sokongan untuk Kaabah
 2. Ia merangkuminya seperti pakaian
 3. Ia bukan sebahagian daripada Kaabah
 4. Ia pada asalnya dibina untuk mengukuhkan struktur Kaabah dan melindunginya daripada hujan lebat
 5. Ia telah dipelihara selama berabad-abad
 6. Hari ini, ia ditutup dengan marmar putih

Batu Hitam

 1. Hajar Aswad berasal dari Syurga, sebagaimana sabda Rasulullah saw.
 2. Ia menandakan titik permulaan dan penutup tawaf seseorang.
 3. Selepas sebahagian daripada bangunan Kaabah dirobohkan oleh hujan, Nabi saw meletakkan Hajar Aswad kembali pada tempatnya apabila orang ramai berselisih tentang siapa yang akan meletakkannya di tempatnya.
 4. Ia terletak di sudut tenggara Kaabah.
 5. Ia dikelilingi oleh bingkai perak untuk melindunginya.
 6. Ia adalah 1.5 m di atas tanah.
 7. Disyariatkan mencium Hajar Aswad, jika boleh, mengikut teladan Nabi (selawat dan salam ke atasnya). Elakkan berdesak-desakan dan bersesak-sesak di batu.
 8. Hajar Aswad disifatkan sebagai hitam kerana warnanya.
 9. Nabi saw bersabda: "Hajar Aswad itu turun dari Syurga. Ia lebih putih daripada salji tetapi dihitamkan oleh dosa-dosa orang musyrik".

Sudut Yaman

 1. Sudut Yaman adalah salah satu daripada empat sudut Kaabah yang mulia. Ia dipanggil "Yemeni" kerana ia berhadapan dengan Yaman. Sudut ini dan Hajar Aswad dipanggil "Dua sudut Yaman".
 2. Disunnahkan bagi orang tawaf mengusapnya jika boleh tanpa menciumnya. Namun, jika dia tidak mampu, maka tidak disyariatkan menunjuk ke arahnya atau bertakbir apabila sejajar dengannya.

Air zamzam adalah salah satu rahmat Allah kepada Makkah dan pengunjungnya. Allah kurniakan kepada Ismail a.s. dan ibunya Hajar, ketika Ibrahim a.s. meninggalkan mereka di Mekah sebagai memenuhi perintah Allah kepadanya. Kemudian, dia berdoa kepada Tuhannya dengan berkata: {Ya Tuhan kami! Sesungguhnya aku telah menempatkan sebahagian keturunanku di lembah yang tidak dapat diusahakan di dekat rumah-Mu yang dihormati. Tuhan kami! supaya mereka mendirikan solat; maka condongkanlah hati manusia supaya mereka mendambakannya, dan berilah mereka rezeki dari buah-buahan, mudah-mudahan mereka bersyukur.

Oleh itu, Allah menjadikan air manis itu keluar dari bawah telapak kaki kanak-kanak itu dan memberikannya ciri-ciri dan kelebihan yang tiada tandingannya dengan air di bumi, untuk memuliakan Ibrahim, anaknya, dan isterinya, dan selepas mereka umat Muhammad (rahmat dan salam sejahtera ke atasnya).

Air zamzam di dua Masjidil Haram

 1. Air zamzam dibekalkan dalam bekas air minuman di seluruh Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, dalam dua keadaan: disejukkan, yang biasanya ditawarkan, dan tidak disejukkan, yang bertanda.
 2. Cawan plastik disediakan untuk diminum. Ini adalah cawan sekali guna. Cawan baru disusun di sebelah kanan setiap bekas dan hendaklah dibuang ke dalam tong di sebelah kiri.
 3. Kakitangan air mengisi semula bekas secara berkala, jadi mengalihkan bekas ini dari tempatnya akan mengganggu kerja pengisian semula.
 4. Bekas ini disediakan untuk diminum sahaja. Menggunakannya untuk berwuduk atau mengambil air di luar Masjidil Haram membazirkan air Zamzam dan mendedahkan pengunjung dan jemaah haji kepada tergelincir dan pencemaran.

Dua Rakaat Tawaf

 1. Setelah selesai tawaf, disunnahkan solat dua rakaat. Ini adalah Sunnah yang telah ditetapkan bagi setiap orang yang telah mengelilingi Kaabah untuk Haji atau Umrah, atau yang melakukan tawaf yang melampaui batas mutlak.
 2. Diwajibkan membaca surat Al Kafirun pada rakaat pertama, dan surat Al Ikhlas pada rakaat kedua. Kerana tawaf adalah lambang tauhid dan penyembahan kepada Allah semata, Yang tiada sekutu; disyariatkan bagi seseorang untuk mengumumkan bahawa dalam Surat yang dibacakan bahawa seseorang itu membaca setelah selesai tawaf.
 3. Jika ia tidak terlalu menyusahkannya, disunnahkan melakukan solat dua rakaat di belakang Maqam Ibrahim, supaya maqam itu berada di antara dia dan Kaabah. Seseorang mesti berdoa di mana pegawai keselamatan menasihati berbuat demikian. Dua rakaat tawaf boleh dilakukan di mana-mana sahaja di dalam Masjidil Haram, tetapi orang yang tawaf lebih berhak ke ruang di sekeliling Kaabah daripada orang yang menunaikan solat.

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam mengamalkan beberapa cara semasa tawaf. Sahabat-sahabatnya mengikutinya dalam hal ini, ketika dia (selawat dan salam ke atasnya) berkata: "Pelajari ibadah hajimu dariku".

Tawaf, seperti halnya dengan ibadat haji dan umrah yang lain, adalah salah satu ibadah yang agung di mana umat Islam berusaha untuk mengikuti teladan Rasulullah (saw). Ini adalah sebab besar cinta Allah kepada hamba-Nya, sebagaimana firman Allah SWT: {Katakanlah: Jika kamu mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi kamu dan mengampuni dosa-dosa kamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang}.

Tawaf cara kenabian termasuk

Takbir

 1. Disunnahkan bagi mereka yang sebaris dengan Hajar Aswad atau Cahaya Hijau di tingkat atas pada setiap permulaan dan akhir setiap pusingan mengangkat tangan dan mengucapkan: "Allaahu Akbar".

Doa

 1. Tawaf di Kaabah adalah salah satu doa terbesar kepada Allah. Rasulullah s.a.w. selalu mengisi setiap detik tawafnya dengan doa dan zikir. Beliau pernah berkata setelah melewati sudut Yaman (iaitu sudut sejurus sebelum Hajar Aswad): Rabbanaa Aatinaa Fid-Dunyaa Hasanatan Wa Fil Aakhirati Hasanatan Waqinaa Adhaab-An-Naar (Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan dalam kehidupan dunia dan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka).
 2. Seorang tawaf berdoa, memohon kepada Allah segala keperluannya dan memohon pertolongan-Nya dalam apa sahaja yang dia pedulikan di dunia dan akhirat, dalam bahasa ibundanya, kerana doa yang paling besar adalah doa yang dipersetujui oleh hati dan lidah.
 3. Doa yang paling besar dan paling diberkati adalah yang disebutkan dalam Al-Quran dan doa Rasulullah saw.

Idtibaa

 1. Disunnahkan bagi lelaki untuk membuka bahu kanan ketika tawaf umrah, mengikut teladan Rasulullah (saw). Amalan ini hanya berlaku untuk tawaf umrah dan Qudoom

Al Ramal

 1. Disunnahkan bagi lelaki, jika boleh, untuk memecut dan berjalan pantas dengan langkah-langkah kecil dalam tiga pusingan pertama, mengikut teladan Rasulullah (saw). Kemudian mereka melengkapkan baki empat pusingan dengan berjalan mengikut rentak biasa dalam Tawaf Umrah dan Qudoom

Solat dua rakaat selepas tawaf

 1. Disunnahkan shalat dua rakaat setelah selesai tawaf, dan membaca surat Al Kafirun pada rakaat pertama dan surat Al Ikhlas pada rakaat kedua.

Kawasan tawaf adalah halaman berjubin dengan marmar putih, yang mengelilingi Kaabah Mulia. Ia kini dipanggil halaman. Ia adalah ruang di mana umat Islam berputar mengelilingi Kaabah.

Beberapa ciri penting halaman tawaf adalah:

Kaabah yang mulia

 1. Ia adalah kiblat umat Islam dan sangat disayangi oleh hati mereka. Ia adalah satu-satunya objek yang berputar di sekeliling mereka untuk beribadah kepada Allah.

Maqam Ibrahim (Abraham)

 1. Ia adalah batu yang di atasnya Nabi Ibrahim as berdiri ketika membina Kaabah. Ia adalah tanda yang jelas dan nyata di dalam Haram. Allah Taala berfirman: {Di dalamnya terdapat tanda-tanda yang nyata seperti tempat berdirinya Ibrahim}.

Maqam Ibrahim adalah batu tempat Ibrahim as berdiri untuk membina Kaabah.