Terdapat banyak kedai gunting rambut berlesen di sekitar Masjidil Haram untuk mencukur rambut jemaah haji dan umrah. Kedai-kedai ini dilengkapi untuk pencukuran yang selamat dalam persekitaran yang sihat.

Di kedai gunting rambut, pastikan bahawa tukang gunting rambut

 1. Menggunakan pisau cukur pakai buang sekali guna
 2. Buang alatan terpakai dan gunakan yang baru
 3. Basuh tangannya dengan sabun dan air sebelum memulakan pencukuran

Disyariatkan mencukur atau memendekkan rambut kepala dalam beribadat kepada Allah setelah selesai ibadat haji, sebagaimana orang yang berihram beribadat kepada Allah dengan tidak mencukur rambutnya; dalam kedua-dua keadaan, dia adalah seorang penyembah Allah dan tunduk kepada-Nya.

Mencukur dan mencukur rambut semasa haji

 1. Ini berlaku selepas merejam Jamrat Al Aqabah pada Hari Korban (hari raya).

Mencukur dan mencukur rambut semasa umrah

 1. Ini berlaku selepas selesai tawaf dan Sa’i.

Mencukur dan mencukur untuk lelaki

 1. Disyariatkan bagi jemaah lelaki yang mengerjakan haji atau umrah supaya dicukur seluruh rambut kepala mereka, atau dipendekkan semua, atau kebanyakan rambut di kepala mereka, yang pertama adalah lebih baik.

Wanita hanya boleh memotong sedikit sahaja rambut mereka

 1. Seorang wanita hanya boleh memendekkan rambutnya, sama ada dia mengerjakan haji atau umrah. Dia mengumpulkan rambutnya dan memotong 1-2 cm daripadanya.

Sila ambil perhatian

 1. Jemaah haji atau umrah hanya perlu mencukur rambut mereka di tempat-tempat yang ditetapkan untuk itu bagi memastikan Masjidil Haram bersih dan tidak tercemar.

Seseorang yang tidak dapat berjalan kerana cacat, letih, sakit, atau tua boleh melakukan Sa'i semasa menunggang, dan dia mesti berjaga dan berhati-hati kerana dia terlibat dalam ibadah. Dia hendaklah mengisi waktunya dengan berdoa kepada Allah, bertakbir, dan berdoa apabila dia sampai ke Safa atau Marwa.

Pelbagai jenis kerusi roda disediakan untuk tawaf

Kerusi roda untuk Jemaah

 1. Jemaah haji yang mempunyai kerusi roda dibenarkan menggunakannya dengan syarat dia menggunakan pintu pagar yang ditetapkan untuk orang kurang upaya

Kerusi Roda Percuma

 1. Kerusi roda percuma disediakan untuk jemaah haji atau umrah jika seseorang mempunyai seseorang untuk membantu mereka semasa Sa'i

Kerusi roda ini boleh diakses di tempat-tempat berikut

 1. Dataran timur (pintu masuk bas)
 2. Dataran selatan (bersebelahan dengan Wakaf Raja Abdulaziz)
 3. Dataran Barat (Gerbang Shubaikah)

Menolak Perkhidmatan Kerusi Roda

 1. Ini adalah lelaki muda yang dilatih untuk menolak orang berkerusi roda

Titik Perkhidmatan

 1. Tingkat bawah halaman Tawaf (garisan permulaan)
 2. Tingkat bawah halaman Tawaf (Pintu 14)
 3. Tingkat dua halaman Tawaf (Eskalator Al-Arqam)
 4. Wakaf Raja Abdul Aziz

Kerusi Roda Elektrik

 1. Ini adalah kerusi roda berkuasa selamat yang mudah dipandu dan dikawal semasa tawaf dan Sa'i
 2. Terdapat dua jenis: kerusi roda elektrik satu orang dan dua orang

Pusat Akses Perkhidmatan

 1. Kerusi roda elektrik terletak di tingkat pertama Mezanin tawaf dan Sa'i

Apa itu Safa dan Marwa?

 1. Safa dan Marwa adalah dua bukit kecil di mana ibu Ismail, Hagar, mendaki untuk mencari makanan atau air.

Safa

 1. Ia adalah sebuah bukit kecil di mana Sa'i bermula. Batu-batu bukit masih kelihatan di tingkat bawah sana.

Marwa

 1. Ia adalah sebuah bukit kecil di mana pusingan Sa'i berakhir.

Sa'i adalah upacara yang penting

 1. Sa'i antara Safa dan Marwa adalah ibadah haji dan umrah. Allah Ta’ala berfirman: {Sesungguhnya Safa dan Marwa adalah antara syiar Allah. Maka sesiapa yang mengerjakan haji ke Baitullah atau mengerjakan umrah, maka tidak ada dosa baginya berjalan di antara keduanya}.
 2. Jemaah haji atau umrah beribadah kepada Tuhannya dengan menyeberangi jarak antara Safa dan Marwa tujuh kali, sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah saw.

Awal dan akhir Sa'i

 1. Anda memulakan Sa'i anda dari Safa, menuju ke Marwa. Apabila sampai Marwa, anda telah selesai satu pusingan. Melintasi jarak kembali ke Safa memenuhi pusingan kedua, dan seterusnya, sehingga pusingan ketujuh berakhir di Marwa.

Doa di awal Shafa dan Marwa

 1. Apabila anda tiba di awal Safa dan Marwa, disunnahkan untuk mengangkat tangan, menghadap kiblat dan berdoa kepada Allah, mengucapkan: "Allahu Akbar" sebelum memulakan pusingan baru.

Dua tanda hijau

 1. Dianjurkan bagi lelaki yang mampu berlari di antara dua tanda hijau, mengikut teladan Rasulullah saw.

Doa semasa Sa'i

 1. Seorang jemaah haji hendaklah mengisi seluruh masa Sa'inya dengan zikir dan doa kepada Allah atau dengan membaca Al-Quran.

Doa Nabi semasa Sa'i

 1. Apabila Rasulullah (selawat dan salam ke atasnya) mula-mula sampai ke Safa selepas tawaf, baginda akan membaca bahagian Al-Quran ini {Sesungguhnya Safa dan Marwa adalah antara simbol Allah}, dan akan menambah: {Mulailah dengan apa yang Allah mulakan dengan}.
 2. Ketika mendaki Safa dan Marwa, Nabi saw mengadap kiblat dan membaca: "Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Tiada Tuhan yang benar melainkan Allah semata-mata, tiada sekutu bagi-Nya. Kepunyaan-Nyalah Kedaulatan, bagi-Nya segala puji dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. Tiada tuhan yang benar melainkan Allah semata-mata. Dia menunaikan janji-Nya, menolong hamba-Nya untuk mencapai kemenangan, dan sendirian mengalahkan Konfederasi". Selepas itu dia hendaklah berdoa dengan apa sahaja yang dia kehendaki, ulangi zikir di atas, dan teruskan dengan Sa'i.

Orang yang melakukan Sa'i tidak boleh berhenti untuk solat di suatu tempat jika itu mengganggu aliran pejalan kaki dan menyebabkan kesesakan. Dia mesti mematuhi arahan anggota keselamatan di tempat perlindungan.

Apa itu Safa dan Marwa?

 1. Dua bukit yang didaki oleh Hagar (ibu kepada Ismail a.s.) untuk mencari makanan dan air
 2. Safa: bukit di mana Sa'i bermula. Batu-batunya masih kelihatan di tingkat bawah Al Masaa
 3. Marwa: bukit berhadapan dengan Safa di mana Sa'i berakhir

Al Masaa dalam Angka

 1. Panjang: 394 m
 2. Jumlah jarak berjalan kaki dari tujuh pusingan: kira-kira 2,761 m
 3. Purata masa untuk menyelesaikan Sa'i: 45-55 minit. Kelajuan berjalan berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor

Lantai Al Masaa

Al Masaa terdiri daripada beberapa tingkat, dengan keluasan keseluruhan 87,000 meter persegi. Lantai tersebut ialah:

 1. Ruang bawah tanah
 2. Aras bawah
 3. Lantai Mezanin untuk kerusi roda elektrik
 4. tingkat 1
 5. tingkat 2
 6. Bumbung Al Masaa
 1. Apabila anda selesai tawaf, anda akan melihat tanda panduan di dalam Masjidil Haram yang memandu anda ke Al Masaa, dan menunjuk ke Safaa di mana anda harus memulakan Sa'i.
 2. Adalah dinasihatkan untuk pergi ke Al Masaa di tingkat atas untuk mengelakkan kesesakan di tingkat bawah untuk memudahkan Sa'i untuk semua orang.
 3. Seseorang yang melakukan Sa'i hendaklah menyibukkan dirinya sepanjang masa dengan mengingati Allah dan berdoa kepada-Nya atau membaca Al-Quran. Dia tidak boleh berhenti untuk solat di tempat yang menghalang pergerakan dan menyebabkan kesesakan. Dia mesti mematuhi arahan kakitangan keselamatan dan peraturan di Haram.
 4. Mempercepatkan semasa Sa'i untuk lelaki hanya terpakai di antara dua bendera hijau, dan bukan sepanjang tempoh Sa'i.
 5. Jika iqamah untuk solat telah ditetapkan, mereka yang melakukan Sa'i hendaklah berhenti dan solat bersama jamaah, dan kemudian menyambung semula Sa'i mereka dari tempat mereka tinggalkan.
 6. Jika anda menghidap diabetes, mulakan Sa'i hanya selepas mengambil ubat dan makanan yang mencukupi. Cuba pastikan kaki anda tidak cedera. Anda harus berehat apabila anda merasakan gula darah anda menurun.
 7. Anda boleh menggunakan kerusi roda jika anda berasa sakit atau letih.
 8. Berhati-hatilah daripada mencemarkan tempat suci dengan memotong rambut di dalam tempat Sa'i. Terdapat banyak kedai gunting rambut berhampiran Sanctuary.