Dalam Ihram, semua orang adalah sama dalam pakaian dan penampilan mereka. Warna dan harta benda tidak penting sama sekali. Setelah memasuki keadaan Ihram, mereka meneruskan ibadah dengan merendah diri kepada Allah dan berdoa kepada-Nya sahaja.

Ihram adalah permulaan ibadah haji atau umrah. Ibadah dimulakan dengan berniat untuk memulakan umrah atau haji dan membaca Talbiyah. Ia merupakan rukun pertama haji dan umrah.

Seorang jemaah Haji atau Umrah boleh menetapkan semasa memulakan Ihram jika dia bimbang ketidakupayaannya untuk menyempurnakan ibadahnya atas sebarang sebab.

Ihram adalah langkah pertama dalam perjalanan iman anda dan tindakan hati yang dengannya anda melakukan ibadah yang besar. Allah memerintahkan kita untuk mengikhlaskan niat dan melaksanakan ibadah karena-Nya, Maha Suci-Nya, dengan cara yang paling sempurna. Allah Taala berfirman: {Tunaikan haji dan umrah kerana (kerana) Allah}.

Apa itu Ihram?

 1. Ihram ialah melakukan ibadah haji atau umrah. Ia melibatkan niat untuk masuk ke dalam umrah atau haji dan membaca Talbiyah, yang merupakan rukun pertama haji dan umrah.
 2. Ia adalah langkah pertama dalam perjalanan iman anda dan tindakan hati yang dengannya anda terlibat dalam ibadah yang besar. Ia adalah ibadah yang agung yang Allah perintahkan kepada kita untuk mengikhlaskan niat, dan melaksanakan ibadahnya kerana-Nya, Maha Suci-Nya, dengan cara yang paling sempurna. Sebagaimana firman Yang Maha Kuasa: {Tunaikan Haji dan Umrah kerana (kerana) Allah}.
 3. Dengan niat ini, perkara-perkara yang dibolehkan sebelum masuk ke dalam keadaan ihram kini dilarang: seperti bersetubuh, mencukur kepala, memotong kuku, menutup kepala, memakai pakaian berjahit bagi lelaki, dsb.
 4. Jika ingin melakukan ibadah umrah, hendaklah menjauhi larangan ihram, dan berniat umrah dengan berkata: "Labbayka Umrah". Kemudian, anda mula membaca Talbiyah. Jika anda berniat untuk memulakan ibadah haji, anda hendaklah mulakan dengan berkata: "Labbayka Hajjan". Kemudian anda mula membaca Talbiyah.

Menetapkan syarat dalam ihram

Islam adalah agama yang mudah, sebagaimana firman Allah Taala: {Allah menghendaki kemudahan bagimu dan tidak menghendaki menyusahkanmu}. Salah satu manifestasi kemudahan umat Islam dalam melaksanakan ibadah ini ialah mengambil kira keadaan yang boleh menghalang mereka daripada menyempurnakan ibadah haji atau umrah.

Jika seorang jemaah takut tidak dapat menyempurnakan ibadat haji atau umrah atas apa jua sebab, adalah sah untuk menetapkan syarat semasa dalam ihram.

Bagaimana untuk menetapkan?

Jika jemaah haji atau umrah khuatir tidak dapat menyempurnakan ibadahnya kerana penyakit atau alasan yang halal atau atas sebab di luar kawalannya, bolehlah dia membuat pengecualian dalam lafaz niatnya. . Seseorang melakukannya dengan berkata selepas berkata "Labbayka Umrah" atau "Labbayka Hajjan": "Jika saya terhalang untuk apa-apa sebab, maka tempat saya adalah di mana Engkau menghalang saya (ini boleh dikatakan dalam mana-mana bahasa)". Jika seorang jemaah haji mengatakan ini dan menetapkan syarat, dan kemudian sesuatu menghalang mereka daripada menyempurnakan ibadat, maka dibolehkan baginya untuk meninggalkan keadaan ihram tanpa terjerumus ke dalam kewajipan selanjutnya.

Siapa yang boleh menetapkan syarat?

Sesiapa yang takut bahawa seseorang itu tidak akan menyempurnakan ibadat atas sebab di luar kawalan mereka, termasuk:

 1. Seorang wanita yang takut bahawa alasan yang sah (iaitu, haid) akan menghalangnya daripada menyempurnakan ibadahnya
 2. Orang sakit yang takut tidak dapat menyempurnakan ibadahnya

Petunjuk bagi orang yang berihram

Anda kini sedang melakukan ibadah besar yang telah anda masuki dengan niat dan Talbiyah. Berikut adalah beberapa nasihat penting:

 1. Mengagungkan syariat, perintah, dan larangan Allah. Beri mereka penghormatan dan penghormatan yang sewajarnya. Firman Allah SWT: Dan sesiapa yang mengagungkan syiar Allah, maka sesungguhnya ia adalah dari ketakwaan hati.
 2. Elakkan semua perbuatan yang melanggar atau mencemarkan Ihram anda, seperti bertengkar, meninggikan suara, dan menyakiti atau berdebat dengan orang lain. Firman Allah SWT: “Barangsiapa yang berniat untuk mengerjakan haji di dalamnya, maka janganlah mereka bersetubuh dengan pasangannya, tidak melakukan dosa, dan tidak pula berbantah-bantahan dalam haji.
 3. Bacalah Talbiyah sebanyak-banyaknya, kerana ia adalah zikir dan doa yang besar yang tidak disyariatkan kecuali pada masa-masa ini. Rasulullah s.a.w. bersabda: “Tidaklah seorang Muslim membaca Talbiyah melainkan apa sahaja yang di sebelah kanan dan kirinya melainkan ia mengulanginya: batu-batu, pepohonan, dan bukit-bukit, hingga ke hujung bumi di setiap arah, dari sini dan dari sana.
 4. Patuhi arahan anggota keselamatan dan penyelia misi, kerana mereka berminat untuk memastikan kepentingan anda dan jemaah lain.
 5. Ketahui peraturan haji dan/atau umrah.
 6. Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari langsung dan gunakan pelindung matahari apabila anda keluar pada waktu siang.

Contoh perkara yang boleh menghalang anda daripada menunaikan ibadah Haji atau Umrah

 1. Penyakit
 2. Senggugut
 3. Kecemasan
 1. Setiap orang yang datang ke Makkah untuk haji atau umrah mesti masuk ke dalam keadaan Ihram dari Miqat yang ditentukan untuk mereka.
 2. Mereka yang melakukan perjalanan dengan kapal terbang ke Jeddah hendaklah masuk ke dalam keadaan Ihram di atas kapal terbang apabila seseorang berada dalam barisan dengan Miqat.
 3. Di atas kapal terbang, penjajaran dengan Miqat biasanya diumumkan sebelum mencapainya, dan kemudian akan ada pengumuman semula apabila pesawat itu benar-benar sejajar dengan Miqat.
 4. Seseorang yang ingin mengerjakan umrah hendaklah menyediakan pakaian ihramnya dan menanggalkan apa yang dilarang ke atasnya semasa dalam ihram jauh sebelum pengumuman jajaran pesawat ke Miqat, bagi mengelakkan kesesakan di tandas di dalam kapal terbang.
 5. Apabila penjajaran sebenar dengan Miqat diumumkan, dia membayangkan niat Haji atau Umrah. Kemudian, dia mengucapkan apa yang dia maksudkan, dengan berkata: "Labbayka Hajjan" atau "Labbayka Umrah" dan kemudian mula membaca Talbiyah.
 6. Dia harus berjaga-jaga dan berjaga untuk berniat untuk berihram di atas Miqat. Jika dia takut tertidur, maka dia boleh berihram sebelum sampai ke Miqat.
 7. Jika dia mengesyaki atau telah dimaklumkan bahawa kru penerbangan tidak akan memberitahu mereka tentang penjajaran dengan Miqat, dia boleh masuk ke dalam Ihram sebelum tiba sebagai langkah berjaga-jaga, contohnya, setengah jam sebelum waktu ketibaan.

Jika kru penerbangan mengumumkan penjajaran dengan Miqat, anda harus berniat untuk masuk ke dalam Ihram untuk Haji atau Umrah dan secara vokal menyebut jenis ritual yang anda ingin lakukan. "Allaahumma Labbayka Hajjan" atau "Allaahumma Labbayka Umratan".

Sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh masuk ke dalam keadaan Ihram di atas kapal sebelum menyelaraskan dengan Miqat

 1. Jika anda takut bahawa anda akan tertidur atau lupa
 2. Jika anda mengesyaki bahawa kru penerbangan tidak akan mengumumkan penjajaran dengan Miqat

Talbiyah ialah pengulangan "Labbayk Allaahumma Labbayk, Labbayka Laa Shareeka Laka Labbayk. Innal Hamda Wan-ni'matah Laka Wal-Mulk, Laa Shareeka Lak (Inilah aku dalam perkhidmatanMu, ya Allah, dalam perkhidmatanMu! Atas perkhidmatanMu! Tiada sekutu bagi-Mu! Aku berkhidmat kepada-Mu! Sesungguhnya kepunyaan-Mu segala pujian dan karunia, begitu juga dengan kuasa yang tertinggi. Tiada sekutu bagi-Mu".

Dengan ini, seorang Muslim mengisytiharkan di awal haji dan umrahnya bahawa dia datang sebagai menyahut dan mematuhi perintah Allah Taala untuk melaksanakan ibadah tersebut. Walaupun ini adalah kebiasaan seorang Muslim dalam semua amal ibadahnya, dalam Haji dan Umrah dia mengumumkan dan mengulanginya untuk membiasakan dirinya dengan makna-makna besar ini.

Apakah maksud perkataan Talbiyah?

Maksudnya: Ya Allah, kami datang, menyahut seruan-Mu untuk menunaikan haji dari semasa ke semasa, mengakui-Mu dalam tauhid dan ibadat, dan mengakui nikmat-Mu dan kesempurnaan kekuasaan-Mu yang agung.

Talbiyah adalah motto agung para jemaah haji. Ia menyatakan kehambaan dan ketaatan kepada Pencipta dan Pemberi. Maha Suci Dia.

Berbisik dan Berkata dengan kuat Talbiyah:

 1. Bagi lelaki, disunnahkan meninggikan suara ketika membaca Talbiyah. Rasulullah saw bersabda: 'Jibril datang kepadaku dan memerintahkanku untuk memerintahkan para sahabatku untuk meninggikan suara mereka ketika membaca Talbiyah.
 2. Disyariatkan bagi wanita untuk merendahkan suara ketika membaca Talbiyah.

Bilakah Talbiyah bermula? Bilakah ia berakhir?

Memulakan Talbiyah

Waktu Talbiyah bermula saat memulakan Ihram. Seorang jemaah haji atau umrah yang memasuki ihram hendaklah melakukan perkara berikut:

 1. Dia hendaklah berniat menunaikan haji, umrah, atau kedua-duanya.
 2. Dia hendaklah berkata: "Labbaik Hajjan", "Labbaik Umrah", atau "Labbaik Hajjan Wa-Umrah". Dengan mengucapkan kata-kata ini, seseorang memasuki keadaan ihram.
 3. Dia akan mengulangi Talbiyah berikut dengan kuat: "Labbayk Allaahumma Labbayk, Labbayka Laa Shareeka Laka Labbayk. Innal Hamda Wan-ni'Matah Laka Wal-Mulk, La Shareeka Lak. Di sini saya berkhidmat kepada-Mu, Ya Allah, dalam perkhidmatan-Mu! Jasa-Mu! Tiada sekutu bagi-Mu! Aku berkhidmat kepada-Mu! Sesungguhnya segala puji dan kurnia adalah milik-Mu, begitu juga dengan kuasa yang tertinggi. Tiada sekutu bagi-Mu".

Mengakhiri Talbiyah

 1. Dalam Umrah, Talbiyah berakhir apabila anda melihat Baitullah atau memulakan Tawaf
 2. Dalam Haji, Talbiyah berakhir apabila anda merejam Jamrat Al Aqabah

Masalah intertrigo dan gelojoh lipatan badan adalah perkara biasa dalam kalangan jemaah haji dan umrah, terutama dalam kalangan penghidap obesiti dan diabetes. Kulit menjadi dijangkiti akibat geseran dan kekurangan seluar dalam. Rush berlaku dalam lipatan di mana dua lapisan kulit bertemu, seperti:

 1. pangkal paha
 2. Ketiak
 3. Di bawah payudara

Ini kadang-kadang disertai dengan gatal-gatal yang menyakitkan.

Pencegahan

 1. Jaga kebersihan diri
 2. Pastikan pelipat badan seperti peha dan ketiak mempunyai pengudaraan yang baik
 3. Sapukan salap pada badan sebelum berjalan
 4. Apabila dijangkiti, basuh kawasan itu dengan baik sebelum menggunakan ubat seperti salap penyembuhan

Langkah berjaga-berjaga

 1. Memakai pakaian yang bersih akan mengelakkan banyak masalah kesihatan seperti melecet kulit yang merengsa
 2. Pesakit kencing manis harus sedar bahawa pengelupasan kulit mungkin meningkat disebabkan oleh kesesakan, peluh berlebihan, dan paras gula dalam darah yang tidak normal.

Mengapakah terdapat tapak khusus (Miqat) untuk memasuki Ihram?

Sebagai penghormatan kepada Baitullah yang dimuliakan dan upacara haji dan umrah, Rasulullah saw menetapkan tempat sebelum sampai di Makkah, di mana jemaah haji masuk ke dalam keadaan Ihram, dan dari mana mereka mula membaca. Talbiyah mereka sebelum sampai ke Masjidil Haram.

Selepas menentukan lokasi tepat tempat-tempat ini, Nabi (selawat dan salam ke atasnya) berkata: "Miqat-miqat ini adalah untuk orang-orang di tempat-tempat itu dan mereka yang datang melalui tempat-tempat itu dengan niat menunaikan haji dan umrah".

Tapak-tapak ini berbeza dari segi jarak dan kedekatannya dengan Masjidil Haram, bergantung pada arah mana anda datang.

Jemaah haji yang tinggal di luar Miqat tersebut diwajibkan untuk berihram di Miqat atau mana-mana tempat yang berdekatan atau selari dalam perjalanan, sama ada mereka melakukan perjalanan melalui udara atau darat. Mereka tidak boleh melampaui mereka tanpa memasuki keadaan Ihram.

Menentukan Miqat anda

Sebab disyariatkan Miqat adalah untuk memuliakan Masjidil Haram. Miqat bergantung kepada di mana orang yang berniat menunaikan haji atau umrah; iaitu, sama ada mereka berada di Makkah, di suatu tempat di antara Makkah dan Miqat, atau di seberang Miqat. Semua itu akan dijelaskan seperti berikut:

Menentukan Miqat anda

Mereka yang berada di Makkah:

 1. Mereka masuk ke dalam keadaan Ihram untuk Umrah dari tempat terdekat di luar Masjidil Haram, seperti Masjid Aisha di Taneem. Adapun haji, jemaah haji hendaklah masuk ke dalam keadaan ihram dari tempat mereka berada.

Mereka yang berada di antara Makkah dan Miqat:

 1. Mereka masuk ke dalam keadaan Ihram untuk Haji atau Umrah dari tempat mereka berada, seperti dalam kes seseorang yang tinggal di Jeddah atau Bahrah.

Mereka yang berada di luar Miqat:

 1. Mereka hendaklah masuk ke dalam keadaan berihram haji atau umrah dari salah satu dari lima miqat atau dari satu titik yang selari.

Seorang jemaah haji atau pelawat yang tinggal jauh dari Makkah diwajibkan untuk memasuki keadaan Ihram di salah satu daripada lima Miqat ini atau titik selari dalam perjalanan mereka tanpa mengira cara perjalanan, dengan pesawat atau kenderaan. Mereka tidak boleh melepasi Miqat tanpa memasuki keadaan Ihram.

Miqat untuk Ihram

Miqat ialah tempat-tempat dari mana seorang jemaah yang ingin menunaikan haji atau umrah masuk ke dalam ihram. Seorang jemaah yang ingin menunaikan haji atau umrah tidak boleh keluar dari salah satu miqat ini tanpa memasuki keadaan ihram. Mereka ialah:

 1. Dzul-Hulaifah: Miqat bagi penduduk Madinah. Ia terletak 420 km dari Makkah.
 2. Al-Juhfah: Miqat untuk penduduk Levant dan mereka yang dalam perjalanan. Ia terletak 187 km dari Makkah. Hari ini, orang ramai memasuki Ihram di Rabigh, iaitu 204 km dari Makkah.
 3. Qarn Al-Manazil: Miqat untuk penduduk Najd dan mereka yang dalam perjalanan. Ia berjarak 94 km dari Makkah.
 4. Yalamlam: Miqat untuk penduduk Yaman dan mereka yang dalam perjalanan. Ia berjarak 115 km dari Makkah.
 5. Dhat Irq: Miqat untuk penduduk Iraq dan mereka yang dalam perjalanan. Ia berjarak 92 km dari Makkah.

Beberapa perbuatan disyariatkan sebelum berniat masuk ke dalam keadaan Ihram:

Mandi penuh (Ghusl) atau berwuduk (Wuduk).

 1. Disyariatkan untuk mandi penuh (Ghusl) atau berwuduk (Wudu) sebelum jemaah haji berniat untuk berihram. Ini adalah sunnah bagi lelaki dan perempuan, dalam semua keadaan; namun, ia bukanlah mandi wajib. Jika seseorang tidak boleh mandi, dia boleh berwuduk biasa (Wudu) sebagai ganti.

Mandi di rumah

 1. Seseorang yang tidak dapat melakukan cucian badan penuh (Ghusl) di miqat, seperti orang di dalam kapal terbang, boleh melakukan cucian badan penuh untuk Ihram di rumah sebelum pergi ke lapangan terbang. Jika satah itu selari dengan miqat.
 2. Berada dalam keadaan suci ibadah bukanlah syarat wajib untuk sah Ihram, tetapi adalah dianjurkan.
 3. Menjaga kebersihan diri seperti menggunting kuku dan membuang bulu ketiak dan seumpamanya adalah dibolehkan dalam semua keadaan terutama sebelum masuk ke dalam keadaan ihram kerana dilarang membuangnya ketika dalam ihram.

Memasuki ihram selepas menunaikan solat

 1. Disyariatkan bagi seseorang yang berihram untuk berihram selepas solat. Jika sudah masuk waktu solat fardu, perlu solat dahulu kemudian barulah berniat ihram. Jika tidak demikian, hendaklah berwuduk dan solat dua rakaat, selepas itu jemaah haji masuk ke dalam ihram dan membaca Talbiyah.

Nabi saw bersabda: "Seorang utusan Tuhanku telah mengunjungiku ketika aku berada di lembah Aqiq", lalu berkata kepadaku, "Bersolatlah di lembah yang diberkahi ini dan ucapkanlah: (mengerjakan) Umrah dan Haji bersama".

Haji dan Umrah adalah detik unik di mana jemaah meninggalkan prestij dan wang mereka. Semua orang adalah sama dalam pakaian dan penampilan mereka. Mereka tidak dipisahkan oleh warna atau harta benda. Mereka berkumpul di tempat yang sama, berdoa kepada Allah dan memohon kepada-Nya, Maha Suci Dia, Yang Kaya dan semua hamba-Nya memerlukan-Nya.

Apa yang harus dipakai seseorang untuk memasuki ihram?

Seorang jemaah haji mesti menanggalkan pakaiannya yang biasa, termasuk:

 1. Penutup kepala, seperti topi, serban, dll.
 2. Pakaian yang biasa dijahit, seperti baju, seluar, stokin, sarung tangan, dll.
 3. Kasut di sekeliling seluruh kaki dan buku lali
 4. Dia memakai kain yang menutupi bahagian bawah badannya, dan satu lagi untuk bahagian atas
 5. Ia sepatutnya putih
 6. Dia hendaklah memakai sandal yang sesuai yang tidak menutupi seluruh kaki

Barangan berikut boleh dipakai semasa Ihram:

 1. Gancu atau tali pinggang yang dia lilitkan di pinggangnya untuk mengelakkan Izaar (pembalut pinggang atau pakaian bawah) daripada jatuh, dan di dalamnya dia boleh meletakkan barang, telefon dan wangnya
 2. Jam tangan dan cincin
 3. Plaster dan pembalut untuk menutup luka
 4. Payung dan semua penutup kepala yang tidak menyentuh kepala

Bagaimana cara memakai Ihram?

Ihram seorang lelaki terdiri daripada kain pinggang yang menutup bahagian bawah badannya dan satu lagi kain yang menutup bahagian atas badan. Di sesetengah kawasan Islam, orang ramai terbiasa memakai ini dengan cara yang sesuai kerana ia adalah pakaian tradisional mereka. Sebaliknya, sesetengah orang merasa sangat sukar untuk memakai Ihram dengan cara yang sesuai yang memastikan ia adalah:

 1. Cukup menutup badan
 2. Selesa selesa untuk berjalan dengan bebas
 3. Ia dipasang dengan kukuh dan tidak tergantung atau jatuh

Haji dan Umrah adalah dua ibadah yang paling baik untuk lelaki dan wanita. Rasulullah SAW bersabda: "Hendaklah kamu (wanita) berjihad yang tidak ada peperangan di dalamnya; haji dan umrah".

Apabila memasuki ihram, seorang wanita boleh memilih pakaian yang ingin dipakainya. Dia boleh masuk ke dalam keadaan ihram dalam apa sahaja warna pakaian yang dia suka dengan syarat pakaian itu

 1. Longgar, dan menutup badan tanpa menghalang pergerakan
 2. Bebas daripada perhiasan yang jelas yang boleh menggoda lelaki

Larangan Ihram Bagi Wanita

Seorang wanita dalam ihram dilarang melakukan perkara berikut:

 1. Menutup muka dan berniqab, tetapi jika dia berada di hadapan lelaki bukan mahram, dia boleh menutup mukanya.
 2. Memakai sarung tangan

Perkara berikut tidak dilarang semasa Ihram

 1. Memakai cermin mata, cincin, dan jam tangan
 2. Plaster dan pembalut untuk menutup luka
 3. Menutup muka wanita apabila dia takut godaan

Catatan

Wanita harus memilih pakaian longgar, lebar dan menutupi yang bernafas, terutamanya semasa hari panas musim panas.

Pada dasarnya, ini dibenarkan tetapi dihadkan dalam Ihram sebagai sebahagian daripada ibadat, supaya manusia menunjukkan keperluan mereka kepada Pencipta dan Tuan mereka.

Beberapa larangan ini berlaku untuk lelaki dan wanita, ada yang berlaku untuk masing-masing secara berasingan.

Larangan Ihram Am bagi lelaki dan perempuan

 1. Persetubuhan: diharamkan bagi lelaki dan perempuan
 2. Mengakhiri akad nikah
 3. Permainan membunuh
 4. Mencukur kepala atau memotong kuku
 5. Memakai minyak wangi

Larangan Lelaki sahaja

 1. Menutup kepala dengan sesuatu yang langsung menyentuh kepala seperti topi atau serban
 2. Memakai pakaian yang dijahit biasa, seperti baju, seluar, seluar dalam, stokin, sarung tangan dan kasut di seluruh kaki sehingga buku lali

Larangan Wanita sahaja

 1. Menutup muka dan berniqab. Walau bagaimanapun, seorang wanita yang takut menghasut di hadapan lelaki bukan mahram boleh menutup mukanya
 2. Memakai sarung tangan

Perkara-perkara yang dibenarkan semasa dalam ihram

 1. Sedang mandi
 2. Memakai cermin mata, cincin dan jam tangan
 3. Balutan luka dengan plaster atau pembalut
 4. Memakai tali pinggang dan dompet di sekeliling badan
 5. Membawa payung untuk melindungi diri daripada matahari atau hujan
 6. Memakai kasut terbuka
 7. Wanita menutup muka mereka apabila mereka takut godaan