Salah satu kelebihan Masjidil Haram ialah solat di dalamnya menyamai 100,000 solat di tempat lain. Rasulullah s.a.w. bersabda, "Dan solat di Masjidil Haram itu lebih baik daripada seratus ribu solat di tempat lain."

Keutamaan ini merangkumi semua masjid dan unit-unit bercantum di Makkah yang terletak di dalam sempadan Masjidil Haram. Ia juga berlaku untuk solat fardhu dan solat sunat.

Pada waktu dan musim yang sesak, seperti bulan Ramadan, penduduk di Makkah boleh bersolat di mana-mana masjid dalam sempadan kawasan Haram, dan dengan itu memperoleh pahala besar untuk solat di Masjidil Haram.

Solat Jumaat adalah salah satu solat yang paling agung dan terbaik, dan lebih-lebih lagi di Masjidil Haram, di mana keutamaan masa, tempat dan ibadah berkumpul.

Kelebihan hari Jumaat: Hari Jumaat adalah "hari terbaik di mana matahari terbit," kata Rasulullah saw. Terdapat banyak amalan dan fadhilat yang dianjurkan khusus untuk hari Jumaat, antaranya: mandi (ghusl), memakai minyak wangi, memakai pakaian yang terbaik, pergi awal ke masjid, membaca surat Al-Kahfi, dan banyak berdoa dan berdoa di atasnya. Nabi (selawat dan salam ke atasnya), dan dengan penuh semangat menantikan saat di mana doa dikabulkan.

Menghindari orang ramai di Masjidil Haram pada waktu solat Jumaat:

Sudah menjadi lumrah jika pengunjung ingin menunaikan solat Jumaat di Masjidil Haram, tetapi ini menyebabkan kesesakan semasa musim haji, jadi berikut adalah beberapa arahan penting:

 1. Elakkan berdesak-desakan dan bersesak-sesak yang boleh membahayakan anda dan orang lain.
 2. Pastikan anda pergi awal untuk solat, dan elakkan tergesa-gesa keluar terus selepas solat.
 3. Jika anda tidak dapat datang awal atau mengalami keletihan atau keletihan, jangan pergi ke Masjidil Haram untuk solat Jumaat. Dengan cara ini anda mengelak daripada berada di bawah sinaran matahari yang berbahaya pada waktu tengah hari.
 4. Ingatlah bahawa solat di mana-mana masjid dalam batas-batas Sanctuary, anda akan menerima jumlah pahala yang sama.

Terdapat 68 surau wanita di Masjidil Haram Makkah. Mereka diedarkan seperti berikut:

 1. 20 surau di halaman Mataf, pembesaran Raja Fahd, dan ruang bawah tanah.
 2. 48 surau dalam pembesaran ketiga Saudi.

Dewan solat ini diawasi oleh lebih 120 pekerja wanita, yang bekerja sepanjang hari dalam empat syif. Beberapa dewan diperuntukkan kepada wanita kurang upaya. Beberapa surau wanita dilengkapi dengan panduan robot pintar untuk fatwa, menerangkan cara melaksanakan ibadah, mengeluarkan fatwa dan menjawab soalan, dan berkomunikasi dengan syeikh dari jauh dalam pelbagai bahasa.

Perkhidmatan yang disediakan oleh pekerja wanita di surau wanita:

 1. Bimbingan dan penyusunan saf wanita di surau.
 2. Memastikan pergerakan lancar di koridor dan kemudahan wanita sahaja, membuka surau dan menutup yang penuh.
 3. Menawarkan nasihat kepada dan meningkatkan kesedaran pengunjung wanita, mengajar mereka cara solat dan berwuduk dan solat jenazah, serta mengadakan sesi membetulkan dan menguasai bacaan Al-Quran.
 4. Di dewan solat wanita, bimbingan dan kaunseling disediakan dalam beberapa bahasa dunia.
 1. Pahala solat di Masjid Nabawi adalah seribu kali ganda pahala di tempat lain. Rasulullah saw bersabda, "Sembahyang di masjidku sama dengan seribu sembahyang di tempat lain, kecuali di Masjidil Haram [Makkah]."
 2. Wajar bagi seorang Muslim jika boleh pergi ke Masjid Nabawi untuk solat di sana. Rasulullah s.a.w. bersabda, "Janganlah kamu bepergian ke masjid mana-mana, kecuali tiga masjid: Masjidil Haram, Masjidku ini, dan Masjid Al-Aqsa."
 3. Pertambahan pahala solat di Masjid Nabawi berlaku untuk solat fardu dan solat sunat.

Menziarahi makam Rasulullah

 1. Adalah wajar bagi seorang Muslim yang pergi ke Madinah untuk menziarahi makam Nabi, (selawat dan salam ke atas baginda), dan memberi salam kepada baginda. Tempahan awal pada aplikasi mudah alih tidak diperlukan.

Cara menziarahi makam Rasulullah

 1. Pengunjung masuk melalui Pintu As-Salam di hadapan Masjid Nabawi, dan berjalan dengan tenang dan senyap. Apabila sampai di seberang Bilik Pengkebumian Nabi, tapak kubur Nabi yang mulia, (selawat dan salam ke atasnya), mereka akan memberi salam kepada Rasul yang mulia, sambil berkata: ""Salam, rahmat dan rahmat Allah ke atas kamu, wahai Rasulullah."" Mereka juga hendaklah berselawat untuk Rasulullah, (selawat dan salam ke atasnya), maju selangkah dan memberi salam kepada Abu Bakar As-Siddiq, dan satu langkah lagi ke hadapan untuk memberi salam kepada Omar bin al-Khattab .

Peraturan menziarahi makam Nabi

 1. Pelawat hendaklah berdiri dengan hormat dan sopan. Mereka tidak boleh meninggikan suara. Nabi, (selawat dan salam ke atasnya), dihormati semasa hidup dan mati. Apabila memberi salam kepadanya, seorang pengunjung hendaklah berdiri sedekat mungkin dengannya, menghadap kubur, dan berhentinya untuk memberi salam kepada Nabi hendaklah singkat. Dia akan keluar dengan tenang dan bermaruah, untuk memberi ruang kepada orang lain.
 1. Allah meninggikan kedudukan sebahagian daripada tempat yang lain. Rawdah yang mulia adalah salah satu tempat yang terbaik dan paling diberkati yang telah dianugerahkan Allah Taala, dan ia adalah taman Syurga.

Rawdah Yang Maha Tinggi

 1. Rawdah yang mulia adalah sebahagian daripada Masjid Nabawi. Ia terletak di hadapan masjid, dan memanjang dari rumah Nabi, bilik yang mulia, ke mimbarnya. Rawdah sangat dihargai dan mengagumkan. Ia adalah tempat turunnya rahmat dan rahmat Allah. Nabi saw dan para sahabat pernah berdoa dan berdoa di sana. Ia adalah bahagian yang paling diberkati dari Masjid Mulia. Rasulullah s.a.w. bersabda, “Di antara rumahku dan mimbarku terdapat taman syurga.”

Bagaimana saya akan solat di Rawdah yang mulia?

 1. Memandangkan ramainya mereka yang ingin bersolat di Rawdah yang mulia, kemasukan adalah dikawal untuk mengurangkan kesesakan. Pelawat hendaklah membuat tempahan melalui 'Nusuk,' aplikasi mudah alih rasmi. Masa dan pintu masuk mereka akan dijadualkan.
 1. Solat Jumaat adalah salah satu solat yang paling agung dan terbaik, dan lebih-lebih lagi di masjid Rasulullah saw, di mana keutamaan masa, tempat dan ibadah berkumpul.

Kelebihan hari Jumaat

 1. Hari Jumaat adalah “hari terbaik di mana matahari terbit,” sebagaimana sabda Rasulullah saw. Terdapat banyak amalan dan fadhilat yang dianjurkan khusus untuk hari Jumaat, antaranya: mandi (ghusl), memakai minyak wangi, memakai pakaian yang terbaik, pergi awal ke masjid, membaca surat Al-Kahfi, dan banyak berdoa dan berdoa di atasnya. Nabi (selawat dan salam ke atasnya), dan dengan penuh semangat menantikan saat di mana doa dikabulkan.

Mengelakkan kesesakan orang ramai di Masjidil Haram pada waktu solat Jumaat Sudah menjadi lumrah jika pengunjung berminat untuk menunaikan solat Jumaat di Masjidil Haram, tetapi ini menyebabkan kesesakan semasa musim haji, jadi berikut adalah beberapa arahan penting:

 1. Elakkan berdesak-desakan dan bersesak-sesak yang boleh membahayakan anda dan orang lain.
 2. Pastikan anda pergi awal untuk solat, dan elakkan tergesa-gesa keluar terus selepas solat.
 3. Semasa solat Jumaat, pintu-pintu dibuka ke bumbung Masjid Nabawi.
 4. Elakkan berada di bawah pancaran matahari langsung.

Khutbah Jumaat diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa dunia

Terdapat dua ruang solat yang besar untuk wanita

 1. Dewan solat barat yang boleh diakses melalui pintu gerbang no. 13 hingga 17D.
 2. Balai sembahyang utara yang boleh diakses melalui pintu gerbang no. 23 hingga 31B.

Kunjungan wanita Rawdah yang mulia

 1. Wanita boleh melawat Rawdah yang mulia, dan berdoa di sana selepas membuat tempahan melalui ""Nusuk."" Wanita boleh mengakses Rawdah yang mulia dari pintu 25 dan 29 di Dewan Solat Wanita Timur.

Tandas wanita dan tempat wuduk

 1. Tandas wanita boleh didapati di semua bahagian tempat kudus, berhampiran dengan tempat solat mereka, dan ditandakan dengan tanda 'Wanita' yang jelas.

Nombor WC

 1. Bahagian utara masjid: 11B, 9, dan 12A
 2. Bahagian timur masjid: 13A
 3. Bahagian barat masjid: 7A dan 7B